Dzordza Vasingtona 44, 81000 Podgorica
office@financeplus.me
+382 20 23 23 55

Zašto vraćanje poreske stope na 9% može transformisati turistički i investicioni pejzaž Crne Gore?

Na osnovu koncepta „Lafferove krive“, koji pokazuje da postoji optimalna poreska stopa koja maksimizira prihode države, bilo bi bolje predložiti ponovno razmatranje poreskih stopa. Povećanje poreske stope na dohodak sa 9% na 15% koje je nastupilo pretprošle godine za mnoga fizička lica koja ostvaruju veće prihode,a posebno za izdavaoce smještaja moglo bi, paradoksalno, dovesti do smanjenja ukupnih poreskih Prihoda države. Treba dobro procijeniti da li je bolja strategija povećanje poreske baze odnosno povećanje broja poreskih obveznika koji plaćaju porez ili je bolje držati visoku stopu poreza I imati manji broj poreskih obaveznika? Istraživanja su pokazala da je za male ekonomije popu Crne Gore bolja strategija manje poreske stope i veća poreska disciplina. Smatram da visoke poreske stope demotivišu ljude da plate porez, zato je potrebno više kontrole,to prouzrokuje veću angažovanost institucija sudstva I slično,veći rizik od korupcije I sve ono što negativno utiče na cjelokupni ekonomski ambijent. Povećanje poreza može obeshrabriti poslovne aktivnosti i podstaknuti izbjegavanje plaćanja poreza, posebno među lokalnim izdavaocima smještaja i drugim fizičkim licima.

Kako vraćanje stope na 9% može imati dalekosežne pozitivne efekte na cijelu našu ekonomiju?

Podrška lokalnim izdavaocima: Dajmo šansu našim izdavaocima smještaja da dišu lakše sa nižom poreskom stopom. To će im omogućiti da ostanu konkurentni i da svoje poslovanje podignu na viši nivo.

Privlačenje stranih investicija : Učinimo Crnu Goru magnetom za strane investicije od toga nam je svima dobro. Povoljna poreska politika je ključna za privlačenje kapitala koji će ojačati našu infrastrukturu i otvoriti nova radna mjesta.

Stimulacija ekonomske aktivnosti: Smanjenje poreza na 9% može podstaći veći obim poslovanja. Više legalnih i registrovanih transakcija ne samo da povećava poreske prihode, već i generalno podiže ekonomsku aktivnost i stvara bolju ekonomsku klimu.

Dugoročni ekonomski rast: Stabilniji i atraktivniji poreski sistem će postaviti Crnu Goru na kartu kao top destinaciju za međunarodne poslovne inicijative, što osigurava dugoročni prosperitet.

Zamislite Crnu Goru kao vodeću destinaciju za investitore i turizam. To nije samo san jer vraćanje poreske stope na 9% nije samo pitanje pomoći lokalnim preduzetnicima, već strateška odluka koja može unaprediti celokupnu ekonomsku sliku naše zemlje.

Iako sam siguran da je smanjenje stope bolje za sve nas I za cjelokupnu državu nekako nijesam osjetio  da je  povećanje stope lose prihvaćeno I baš me interesuje kakvo je vaše razmišljanje o uticaju poreske stope na ekonomski razvoj I turizam u Crnoj Gori ? Pridružite se razgovoru ispod i podijelite iz vaše perspektive.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link