Dzordza Vasingtona 44, 81000 Podgorica
office@financeplus.me
+382 20 23 23 55

U današnjem globalizovanom svijetu, finansijska stabilnost i ekonomski prosperitet igraju ključnu ulogu u kvalitetu života. Za Crnu Goru, koja se pozicionira na mapi Zapadnog Balkana, pitanje zarada postaje sve važnije, posebno u kontekstu evropskih integracija. Da li su plate u Crnoj Gori dovoljno konkurentne da zadrže domaće stručnjake i privuku strane investicije? Analizirajmo zarade u Crnoj Gori, upoređujući ih sa zemljama regiona, i istražimo potencijalne promjene u slučaju ulaska u EU.

Uporedni Podaci Neto i Bruto Zarada za 2023. i Prvi Kvartal 2024. Godine

 

Stope rasta zarada

Decembar 2023. – Mart 2024.

  • Hrvatska: 10.2%
  • Srbija: 4.1%
  • BiH: 1.9%
  • Crna Gora: 1.3%

Januar 2023. – Decembar 2023.

  • Srbija: 13%
  • Hrvatska: 8.1%
  • Crna Gora: 7%
  • BiH: 6.8%

Na osnovu analize zarada, Hrvatska se izdvaja sa najvišim zaradama, što ukazuje na viši životni standard. Crna Gora zauzima drugo mjesto, ispred Srbije i BiH. Međutim, stopa rasta zarada u Crnoj Gori je među najnižima, što može biti zabrinjavajuće za dugoročni ekonomski rast i konkurentnost.

Poreska politika i troškovi života značajno utiču na realnu vrijednost zarada. U Crnoj Gori, prosječni tereti vezani za poreze i doprinose su najniži (19.7%), što je povoljno u poređenju sa BiH (35.1%), Hrvatskom i Srbijom (27.5%). Ipak, povećani troškovi života zbog priliva stranih državljana iz Rusije, Ukrajine i Turske predstavljaju izazov.

Jedan od ključnih faktora za nivo zarada je struktura ekonomije. Turizam je dominantna privredna grana u Crnoj Gori, što dovodi do sezonskih varijacija u zapošljavanju i zaradama. S druge strane, IT sektor i finansije bilježe stabilan rast i konkurentne plate.

Projekcije za budućnost: Uticaj ulaska u EU

Iskustvo Hrvatske, koja je postala članica EU 2013. godine, može poslužiti kao pokazatelj za Crnu Goru. Nakon ulaska u EU, Hrvatska je zabilježila značajan rast zarada, poboljšanje poslovnog okruženja i priliv stranih investicija. Ukoliko Crna Gora postane članica EU, možemo očekivati slične pozitivne efekte. Projekcije pokazuju da bi prosječne neto zarade mogle rasti za 15-20% u prvih nekoliko godina članstva, uz poboljšanje u pravnom okviru, infrastrukturi i pristupu evropskim fondovima.

Zarade u Crnoj Gori su trenutno konkurentne u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, ali zaostaju za razvijenijim zemljama regiona poput Hrvatske. Ulazak u EU mogao bi donijeti značajne ekonomske benefite, uključujući rast zarada, poboljšanje poslovnog okruženja i veće strane investicije. Ključni faktor za održivi ekonomski rast biće dalji razvoj sektora sa visokom dodatnom vrijednošću i unapređenje poslovnog okruženja.

Ostajte sa nama za dalje analize i projekte koje će nam donijeti još veće ekonomske uspjehe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link