Dzordza Vasingtona 44, 81000 Podgorica
office@financeplus.me
+382 20 23 23 55

Crna Gora je svedok hrabrih inicijativa koje dolaze od najviših instanci, pokazujući duboku posvećenost socijalnoj ekonomiji. Potezi ka regulisanju kamatnih stopa od strane Centralne banke predstavljaju primjer progresivne ekonomske politike usmjerene na dobrobit građana. Osim što olakšavaju finansijski teret potrošačima, ove mjere povećavaju transparentnost u bankarskom sektoru. Treba pomenuti  I ostale mjere usmjerene na poboljšanje života građana poput limitiranja marži i povećanja minimalnih penzija, što ukazuje na ciljani inkluzivni pristup. Iako veća potrošnja može izgledati kao način da se „pumpa“ novac u privredu,pa će privreda “pumpati” novac u državu kroz poreze mora se  postaviti  pitanje da li je privreda suštinski održivo sposobna da podrži rastuće troškove države? Sigurno je da održivo jačanje ekonomije zahtijeva holistički pristup koji se oslanja na prihode iz realne ekonomske aktivnosti. Privreda je između ostalih problema u vidu raznih nameta,pravila I obaveza suočena sa trendom smanjenja broja produktivnih radnika jer operative I srednji menadžment ima bolju ponudu za rad kod države I na taj način ekonomska dinamika usporava, postavljajući dodatne izazove za stvaranje novih prihoda i poreza.

Sve veća državna administracija koja je defacto plaćena iz privatnog sektora koji slabi će gledati da iskoristi i ovu mjeru smanjenja kamatnih stopa prilikom čega će razmišljati o novim zaduženjima. Ono što može biti problematično je što se postavlja pitanje da li će privreda to moći da isprati I plati dovoljno poreza odnosno drugih dažbina I pokrije sve veće troškove ? Sa druge strane hajde da se bavimo konkretnim pitanjem i podstaknemo biznis orjentisano društvo. Zamislite da razmišljate o kupovini stana od 60 kvadrata, čija je ukupna vrijednost sa kamatama, namještajem, i drugim troškovima oko 150,000 eura. Ako taj stan izdajete za oko 600 eura mjesečno, trebat će vam oko 20 godina da povratite svoju početnu investiciju, ne računajući održavanje i moguće prazne periode. S druge strane, ulaganje iste sume u pokretanje biznisa može ponuditi drugačiju perspektivu. Ako vaš biznis mjesečno generiše mjesečni prihod od 1% na uloženi kapital, tj. 1500 eura, ne samo da biste u istom periodu mogli povratiti početnu investiciju, već biste i ostvarivali stabilan mjesečni prihod od oko 900 eura. Ova kalkulacija ne uzima u obzir potencijal rasta i razvoja vašeg biznisa, koji bi mogao dodatno povećati vaše prihode. Pa zašto se onda većina odluči za kupovinu stana?

Ova dva puta nude različite vrste sigurnosti i rizika. Odluka između instant „sigurnosti“ posjedovanja nekretnine (koja nije Vaša 20 godina dok je ne otplatite) i potencijalne stabilnosti i rasta kroz biznis ističe važnost finansijske pismenosti u donošenju informisanih odluka. Razmislite o tome, a preporuka Finance Plusa je svakako otpočinjanje biznisa zatim kupovina nekretnine iz profita.

U zaključku je važno istaći da su prethodne I buduće najavljene inicijative I programi itekako dobri za građane ali da su podjednako važne mjere za podršku privredi i privlačenje stranih investicija, kako bi se osigurala održivost ekonomije. Iz tog razloga  se nadamo da će se uskoro pojaviti prave I održive biznis inicijative jer to je jedini put u održivi rast I dugoročni  razvoj sistema odnosno naše države.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link