Dzordza Vasingtona 44, 81000 Podgorica
office@financeplus.me
+382 20 23 23 55

Finansijske i pravne nedoumice

Pregled najčešćih pitanje od strane naših klijenta.

Nekada sama registracija u CG zavisi od uslova projekta, pa je prvo potrebno to razmotriti. Takodje vazno je znati iz koje zemlje je osnivac te firme, jer za neke zemlje, u skladu sa Medjunarodnim ugovorom o izbjegavaju dvostrukog oporezivanja, imate poreske benefite (npr sa Srbijom DSD otvoren od strane srbijanske firme ne placa porez na dobit vec se samo placa u Srbiji). Prednosti I nedostaci se ogledaju I u nesmetanom protoku novca izmedju firme osnivaca I DSDa, koji je jednostavniji kada se radi o DSD/u. Likvidacija ili samo zatvaranje je mnogo jednostavnije kada je u pitanju DSD. Odgovornost DSDa je u stvari odgovornost maticne kompanije, dok DOO odgovara imovinom a najcesce je to samo 1euro.

Ugovor o djelu pretpostavlja neko “djelo” kao rezultat rada tog fizickog lica. Obzirom da se radi o RADU, pokrivanju radnog mjesta poslodavca I da je to fizicko lice vec uposleno on se moze angazovati samo dopunskim radom.

Ukoliko softver predstavja autorska prava i druga prava intelektulne svojine, onda ste u obavezi obracunati I platiti porez po odbitku 9%, ako međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drukčije uređeno. Ako ovaj promet ima tretman prometa robe odn usluge iz oblasti informacionih tehnologija, a koje nisu po prirodi naknade za autorska prava, kao što su na primer, instalacija računarskih programa i podrška koju pruža ino-partner korisniku programa onda se ne placa porez po odbitku.

Pod uslovom da poreski obveznik ispunjava pravo odbitka ulaznog PDV propisane članom 37 Zakona o PDV obaveza postoji samo da se “prometuje PDV” odnosno “obrnuto zaracuna” I iskaze u koloni 18. PDV prijave, obrasca “PR PDV -2”kao izlazni i ulazni PDV.

Kada advokat iz Crne Gore daje pravne savjete u vezi sa nepokretnosti u Crnoj Gori fizičkom licu sa prebivalištem u inostranstvu, u tom slučaju te usluge se oporezuju u inostranstvu, u skladu sa članom 17 stav 4 tačka 6 podtačka d) Zakona o porezu na dodatu vrijednost (Misjenje PU Broj: 03/2-3453/2-20 Podgorica, 20. februar 2020. god.)

Copy link