Dzordza Vasingtona 44, 81000 Podgorica
office@financeplus.me
+382 20 23 23 55

“…Svi vjetrovi što nad tobom žive,
Nose pjesme radosti i boli,
Ko te jednom u životu vidi,
Taj ne može, a da te ne voli!…”

Sunce i profit: Tandem koji pokreće Crnu Goru?

Crna Gora, zemlja predivnih prirodnih ljepota, odavno je privukla turiste sa svih strana svijeta. Zlatne plaže, kristalno čisto more, veličanstvene planine i bogata kultura čine našu malu zemlju rajskim odredištem za posjetioce raznih nacija i vjera.

Ali koji je to sektor koji pokreće crnogorsku ekonomiju? Da li je to turizam, sa svojim mnoštvom hotela, restorana i turističkih atrakcija, ili biznis sektor koji donosi stabilniji rast i diversifikaciju? Ili možda kombinacija pomenuta dva?

Turizam: Motor rasta

Nema sumnje da je turizam ključni igrač u crnogorskoj ekonomiji. Ovaj sektor doprinosi značajnim prihodima kroz poreze i takse od turista, direktno zapošljava na hiljade ljudi, a dodatno podstiče i mnoge druge djelatnosti, te promoviše kulturu i tradiciju Crne Gore, čineći je atraktivnom destinacijom za ljude iz cijelog svijeta. Od tih turističkih atrakcija koristi ima ne samo sektor usluga, već i razni drugi sektori poput građevinarstva, trgovine, i poljoprivrede.

Crnogorski turizam je bio pokretač za:

 

  • Razvoj putne infrastrukture: Izgradnja modernih autoputeva i regionalnih puteva koji povezuju centralni dio sa sjeverom i jugom, a sve u cilju da turisti brzo i lako dođu do željene destinacije.
  • c: Proširenje kapaciteta aerodroma u Tivtu i Podgorici kako bi se mogao opslužiti veći broj turista, a time i povećati broj charter letova i destinacija.
  • Širenje smještajnih kapaciteta: Razvoj hotela, apartmana i turističkih zdanja koji nude različite nivoe usluge i cijene kako bi se zadovoljile potrebe svih turista.

Biznis: Stabilan partner

Iako turizam privlači pažnju i donosi značajne prihode, ne smijemo zaboraviti na važnost biznis sektora. Crna Gora je dom mnogim uspješnim kompanijama u raznim industrijama, od poljoprivrede i prehrambene industrije do IT-a i finansijskih usluga. Ove kompanije ne samo da stvaraju nova radna mjesta, već i doprinose jačanju izvoznih potencijala zemlje i privlače strane investicije. Investitori su prepoznali ovaj potencijal te ulažu u razne sektore poput nekretnina, energetike, infrastrukture, i IT industrije.

Biznis sektor je doprinio razvoju infrastrukture kao što su saobraćajnice, turistička, digitalna i energetska infrastruktura, industrijske zone.

Razvoj infrastrukture podstaknut turizmom i biznisom ne samo što poboljšava kvalitet života građana Crne Gore, već i stvara začarani krug – bolja infrastruktura privlači više turista i poslova, što dalje stimuliše njeno poboljšanje.

Stav: Izazovi i plovidba k prosperitetu

U krajnjoj liniji, sunce i profit su katalizatori koji pokreću Crnu Goru naprijed. Ali, da bi ovaj tandem nastavio da funkcioniše u korist svih, potrebno je balansirati ekonomske interese sa očuvanjem prirodnih resursa i socijalnom pravdom. Samo tako će Crna Gora zadržati svoj status kao magnet za turiste i investitore, i nastaviti da cvjeta u godinama koje dolaze.

Međutim, dok djeluju kao snažni saveznici u podsticanju ekonomskog razvoja Crne Gore, postoji i niz izazova koji prate ovaj tandem. Održivo upravljanje turističkim resursima ključno je za očuvanje prirodnih ljepota zemlje i sprečavanje prekomjerne eksploatacije. Takođe, potrebno je osigurati da ekonomska dobit od turizma i biznisa stigne do svih slojeva društva, kako bi se smanjile socijalne nejednakosti i podstakao ravnomerniji regionalni razvoj.

Turizam se tradicionalno suočava sa sezonskim karakterom, gdje je posjeta koncentrirana u ljetnim mjesecima. To stvara potrebu za produženjem turističke sezone kroz razvoj alternativnih oblika turizma poput zimskog, wellness ili kulturnog turizma.

S druge strane, biznis sektor, iako pokazuje obećavajući rast, može biti osjetljiv na globalne tržišne fluktuacije. Diverzifikacija izvoznih proizvoda i usluga, kao i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, mogu doprinijeti većoj otpornosti na tržišne šokove.

Ključ za budućnost Crne Gore leži u zajedničkom i održivom razvoju turizma i biznisa.  Inovacije u oba sektora, uz fokus na digitalizaciju i održivu praksu, omogućiće Crnoj Gori da se afirmiše kao atraktivna destinacija i za turiste i za investitore. Takođe, važno je usmjeriti se na kvalitet, a ne samo na kvantitet.  Crna Gora treba razvijati turizam koji cijeni prirodne i kulturne resurse, a biznis sektor koji se zasniva na inovacijama i visokoj dodanoj vrijednosti.

Crna Gora ima sve resurse da i dalje uspješno plovi k prosperitetu.  Uz strateški razvoj turizma i biznisa, koji se međusobno dopunjuju i stimulišu, Crna Gora može izgraditi snažnu i otpornu ekonomiju za budućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link